“Renewable energy – The Power is Yours!” – Uppsala, Ruotsi, kesä 2008

Olin lähes ensimmäisellä ulkomaanmatkalla ja ihka ensimmäisellä BEST:n kurssilla Puolassa, kun sain viestin, että minut on hyväksytty BEST:n kesäkurssille Uppsalaan. Puolan reissu oli mennyt vähän plörinäksi, kun olin kovassa kuumeessa, joten pitihän sitä uusi yritys saada ja ilo mielin otin vastaan paikan kesäkurssille. Opiskelijat kun suorastaan kylpevät rahassa, varailin kotiin päästyäni lennot Tukholmaan. Hintaa matkalle tuli varmasti ainakin tuplat verrattuna laivamatkaan, mutta kiireisenä kesätyöntekijänä ja opiskelijana päädyin sijoittamaan vähät varani lentolippuihin. Suurin osa kurssille tulevasta muusta porukasta oli viettänyt ennen kurssia muutamia päiviä Tukholmassa ja ketutti, kun kaikki tunsivat jo toisensa ja olivat pitäneet kuulemma hullun hauskaa siellä.

Lentokentällä odottelin espanjalaista Jorgea, portugalilaista Anaa ja serbialaista Ninaa. Siitä matka taittui yhdessä näpsäkästi bussilla Uppsalaan, jossa järkkärit olivat meitä vastassa. Muutamat lähtivät bussilla ja veivät rinkat majapaikkaan, itse sain heti pyörän alleni – uppsalalaiseen tyyliin. Pyöräilimme meille vuokratulle kellaritilalle, jossa useat kurssin ruokailut ja iltabileet järjestettiin. Siellä muut pelailivat pihalla get-to-know gameseja ja nopeasti mahtavalla nimimuistillani hämmästytin kaikki muut osallistujat. Majapaikkamme olivat mukavan pyöräilymatkan päässä, opiskelija-asuntoloissa järjestäjien asunnoissa sänky/patjapaikoilla.

Opetus tapahtui muutaman kilometrin päässä Uppsalan yliopistolla. Siellä söimme yleensä myös aamupalan, sillä yliopiston tilat olivat kerrassaan mahtavat ruokailutiloineen ja suihkuineen. Opettajien englannintaito oli loistava ja opetus erittäin laadukasta, joskin välillä univelkojen ja perusopintojen puutteellisuuden (inssifysiikat vieläkin tekemättä) takia menivät osan ajasta kirkkaasti yli hilseen. Onneksi pääsimme välillä virkistäville laboratoriokierroksille ihailemaan erilaisia tuulivoimaloita ja muita reaktoreita sekä yhden päivän vietimme excursiolla Vattenfallilla. Useimpina päivinä lounastimme yliopiston ravintolassa. Luennot oli tauotettu mukavasti, joten välillä ehdimme uloskin nauttimaan satunnaisista auringonpilkahduksista. Kesäsää ei tuolla Ruotsin puolella kun ole yhtään sen kummoisempi kuin Suomessakaan…

Iltapäivisin oli aina jotakin vapaampaa ohjelmaa. Kävimme melomassa, tutustuimme Uppsalaan city rallyn avulla, ostostelimme, valmistauduimme illan teemabileisiin jne. Kerran ehti ottaa jopa päiväunet! Yhden päivän vietimme Tukholmaa ihaillen ja viikonloppu vietettiin mökkeilemässä. Kymmenen päivän kurssiin mahtui muun muassa Super Hero ja Glamour&Glitter –partyt, parit sitsit, rapujuhlat… ja tietysti myös BEST:n kursseille tyypillinen International Evening. Sinne jokainen on tuonut oman maansa tyypillistä ruokaa ja juomaa, mukaan voi napata esimerkiksi hernaria, ruisleipää, karjalanpiirakoita, salmiakkia, salmaria jne. muttei mikään taida voittaa Minttuviinan ja minttukaakaon suosiota 🙂 Tapana on yleensä myös laulaa… Esittelyiden jälkeen kaikki saavat maistaa kaikkea ja siitä seuraa jänniä asioita!

Kursseilla tutustuu ihaniin, avoimiin ja erilaisiin ihmisiin, joiden kanssa solmii helposti kestäviäkin ystävyyssuhteita. Näkee uuden maan ja kaupungin ihan eri tavalla, kuin mitä todennäköisesti omatoimisella hotellituristimatkalla tulisi näkemään. Koko lysti maksaa vain matkat ja vaivan ja tietysti miljoonat tuliaiset. Turhaan ei puhuta BEST Spiritistä.. siihen jää koukkuun! Niin, ja Tunak Tunak Tun on paras biisi! 😉

Marita
BEST-TTYY Rahastonhoitaja 2009