“FOODology: When biotechnology gets Delicious!” – Aveiro, Portugali, kesä 2011

Kokemukseni BEST:ssä alkoivat siitä, kun vuonna 2011 huomasin ilmoituksen ympäri Eurooppaa järjestettävistä kesäkursseista. En tiennyt mikä BEST on enkä tuntenut ketään, jolla olisi kokemuksia kursseista. Päätin silti olla rohkea ja hakea kurssille. Se ei ole kaduttanut hetkeäkään, sillä nyt kolmelle kurssille osallistuneena tunnen mahtavia ihmisiä ympäri Eurooppaa ja olen oppinut todella paljon eri kulttuureista. Jälkeenpäin olen myös käynyt tapaamassa kavereitani mm. Espanjassa, Portugalissa ja Virossa ja vastaavasti esitellyt Suomea niille, jotka ovat tänne tulleet käymään. Kerron hieman ensimmäisestä kurssistani Portugalissa.

Ennen kurssille hakemista minulla ei ollut mitään käsitystä mitä odottaa, mutta aihe kuulosti hauskalta ja olen kiinnostunut bioteknologiasta (+ ruuasta), joten mikä ettei! Kirjoitin motivaatiokirjeen huumorilla, osoittaen silti mielenkiintoni aihetta kohtaan, ja tulin kuin tulinkin valituksi yli 200 hakijan joukosta. Yksitoistapäiväinen kurssi oli yksi elämäni mahtavimmista kokemuksista ja pidän vieläkin yhteyttä kurssilaisten ja järjestäjien kanssa.

Kurssin aiheena oli ruokabioteknologia, mikä käytännössä tarkoitti sitä, että teimme laboratoriossa käymisteitse valmistettavia tuotteita kuten juustoa, voita ja olutta. Olut vietiin kurssia sponsoroineelle oluttehtaalle pullotettavaksi, missä teimme myös yritysvierailun ja tarkastelimme firman eri olutlaatuja 20 eri hanasta. Kurssilla oli myös teorialuentoja, joissa opiskeltiin bioteknologiaa yleisemmässä mittakaavassa ja opittiin sen historiaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Joka ilta oli bileet, joissa teema vaihteli portugalilaisesta illallisesta ABC (anything but clothes)-bileisiin. Itse asiassa voitin toiseksi parhaan asun palkinnon shortseillani, jotka leikkelin ja teippasin vanhasta suihkuverhostani. Perinteistä international eveningiä varten jokainen toi herkkuja ja tyypillisiä juomia kotimaastaan. Salmiakkikossu ja Fazerin sininen olivat hittejä. Kurssilla kävimme vierailulla myös Portossa viininvalmistajalla ja vietimme viikonlopun vanhassa maalaistalossa kukkuloilla. Joinain päivinä loikoilimme rannalla tai pelasimme ulkopelejä. Kurssin jälkeen menin vielä parin kaverin kanssa tutustumaan Lissaboniin ja surffaamaan rannikolle.

Kaksi muuta kurssiani olivat kesäkurssi 2012 Belgiassa biopolttoaineista (Fuel me up! The BIO-path to the future!) ja syyskurssi 2013 Turkissa rikospaikkatutkinnasta (How I met your Killer!). Kurssit toivat kesään mahtavan lisän eivätkä vieneet liikaa rahaakaan, sillä esim. majoitus ja ruuatkin kuuluvat kurssien hintaan. Kannattaa tosin pitää varansa kurssilla rakastumisen suhteen – siihen vasta rahaa meneekin!